[ Glavni meni ] [ Postanite član ]

Seks i Droga

Droge su psihoaktivne materije koje neuro-biokemijski djeluju na mozak izazivajući poremećaje u njegovom funkcioniranju. 

 

Mislim da nikad nije bilo, a pogotovo danas nema naroda koji svakodnevno ne uzima bar jednu od mnogih psihoaktivnih materija. U večini današnjih "zapadnih" zemalja koriste se tako zvane legalne droge - kava, čaj, alkohol, čokolada, cigarete itd. U nekim zemljama "ostatka" svijeta koriste se i neke koje se drugdje zabranjene (listovi koke, pejotl i slično). 

Sama činjenica da ih kupnja, pa čak i samo posjedovanje nekih droga može odvesti direktno u zatvor mnogim ljudima nije dovoljan razlog da drogu ne probaju pa i dugotrajno koriste. 

Ovim tekstom želim vas upoznati s drogama i njihovim djelovanjem na ljudsku seksualnost. Moja namjera nije da vas nagovorim ili odgovorim od njihovog uzimanja već da, što je moguće bolje, spoznate njihove "dobre" ali i "loše" strane kako bi u svakom trenutku znali što točnije procjeniti rizik kojem se izlažete te posljedice koje nakon uzimanja mogu ostati.

Okružuje nas puno knjiga, članaka, tekstova, reklama itd. o drogi. Ponekad se o njima piše pozitivno bez spominjanja "nuspojava" koje izazivaju. S druge strane se uglavnom naglašava njihova negativna strana. Po svojoj namjeri, ja bi njihovo porijeklo podijelio u dvije grupe:

Savjeti prodavača droge:

DROGA JE SUPER!

Savjeti liječnika:

DROGA UBIJA!

Gdje je istina? Možda negdje između?

Činjenica je da su mnogi poznati ljudi u koje se često volimo ugledati povremeno uzimali drogu te da su i dan danas živi i zdravi iako već u godinama (E. Clapton, Beatlesi, Stonsi...). S druge strane, mnogi nisu znali za mjeru pa su stradali još kao mladi lakomisleno smatrajući da priča o postajanju ovisnim za njih ne vrijedi te da je sve "pod kontrolom" (J. Hendrix, J. Joplin, Elvis...). 

Različite droge različito djeluju ali su različite i po svojoj jakosti. Želite li na primjer marihuanom izazvati psihodelični učinak jednak LSD-u, morat ćete uzeti čak 300 000 puta veću dozu! U slijedečoj tabeli navodim oralne doze pojedinih droga potrebne za jednokratno uzimanje kako bi mogli usporediti njihovu snagu.

 Količine su izražene u miligramima:

 

LSD -

- 0,1 Kokain - - 180
STP - - 5 Harmin i Harmalin - - 200
Psilocibin - - 8 Opijum - - 250
PCP - - 10 Meskalin - - 400
Bufotenin - - 20 (intravenozno) Ibogain - - 700
DMT, DPT, DET - - 70 (intramuskularno) Hašiš - - 4.000
Heroin - - 90 Muškatni orah - - 20.000
Ectasy - - 100 Pejotl - - 30.000
MDA, MMDA, TMA - - 150 Marihuana - - 30.000

 Tolerancija - ovaj ću pojam često spominjati vezan uz uzimanje pojedinih droga pa ću ga pojasniti. Što se droga češće i više uzima, to ona u svojoj jediničnoj dozi manje i slabije djeluje (jer se na nju organizam privikava). Vremenom su potrebne sve veće i veće doze da bi se postigao učinak jednak prvom uzimanju. Tako se na primjer heroin, nakon dužeg perioda korištenja, mora uzimati u preko 10 puta većoj dozi od početne. 

Ugodnost učinka (kod nekih vrsta droga) tj. da li ćemo uživati u njenom djelovanju ili ćemo vrištati od neugode, straha i tjeskobe ovisi o raspoloženju u kojem je uzimamo. Ima li korisnik negativan stav prema drogi ili je se boji, ako je depresivan, loše volje ili tjeskoban, gotovo je sigurno da će ga ona još više "spustiti". 

Prije samog opisa pojedinih droga, o jednoj od njih ću, zbog svojih specifičnosti, već ovdje nešto napisati.

Heroin je jedina droga u ozbiljnom smislu te riječi. Dok se ostale bez većih teškoća dulje vremena mogu uzimati povremeno i rekreativno, heroin već nakon kratkog početnog razdoblja stvara fizičku prisilu obaveznog svakodnevnog uzimanja i to barem dvije doze na dan. Heroin se jednostavno ne može uzimati po malo već ga se ili uzima svaki dan ili ga se uopće ne uzima. Po načinu fizičke prisile, vrlo je sličan cigaretama jer se ili puši barem kutija dnevno ili se uopće ne puši. Tjelesna metabolička potreba koju stvara nikotin iz cigareta jednako kao i heroin jednostavno ne ostavlja prostor odluci uzeti novu dozu ili ne. Kada se određena doza već unesene droge u organizmu potroši, njezin se manjak jednostavno mora nadoknaditi. 

Da bih spriječio pristup maloljetnicima, opisi pojedinih droga dostupni su samo članovima IZNAD18. Svi tekstovi nisu dovršeni pa provjeravajte češće za dodane linkove.

 Droge:

 

Na kraju, moj osobni stav. Bez obzira na prividnu primamljivost opisa učinaka pojedinih droga, ja i dalje ostajem pri stavu da sve opisano može samo naškoditi fizičkoj i psihičkoj seksualnosti svakog čovjeka. Možda će u početku korištenja izazvati i neka poboljšanja no, vremenom će Vas dovesti do toga da u seksu više nećete moći uživati ni na način na koji to radite sada. No, izbor je na vama.

 

Vaš Webmaster IZNAD18