[ Glavni meni ] [ Postanite član ]

In Memoriam

Najveći Hrvatski ljubavnik

svih vremena

Josip Broz Tito

Kumrovec, 7.5.1892. - Ljubljana, 4.5.1980.

Svi ga uglavnom pamte po njegovim političkim djelima - dobrim ili lošim. Ako ste bili njegov ponosni pionir, omladinac, komunist, pamtite ga po dobru. Ako ne, ili ste premladi ili ste bili na Golom otoku. No, ima nas nekih koji ga štujemo i po nekim drugim njegovim djelima. Mislim da u povijesti Hrvatske nije bilo Hrvata koji je osvojio toliko ženskih srca te vodio ljubav s toliko lijepih žena kao on. U duhu IZNAD18, opisat ću njegov lik i njegovo djelo kao najvećeg hrvatskog ljubavnika svih vremena. U tekstu koji slijedi spomenute su uglavnom žene kojima je bio oženjen, s kojima je imao djecu ili su bile nešto više od trenutne afere. Jednodnevne, manje avanture ovog velikog pustolova, ovdje neće biti spomenute jer su jednostavno prebrojne...

Priča počinje 1912. u Čehoslovačkoj kad je sreo Marušu Novakovu. Pretvarao se da je inžinjer iz Hrvatske. Išla je još u školu i stanovala je s ocem, liječnikom. U isto vrijeme upoznaje i Klaru. Pošto je bila dosta starija od njega, nije je želio oženiti pa se vratio Maruši. Nakon što je zatrudnjela, odlučili su se vjenčati. 1913. zaposlio se u "Škodi" gdje upoznaje 10 godina stariju Lizu Spuner koja ga poziva u Beč. Na dan ženidbe s Marušom, stigli su svi uzvanici osim njega koji je otišao u Beč. Sin, Leopard Novakov - ekonomist - živi u Pragu.
Liza je bila aristokratkinja i s njim živi u Beču u svojoj palači. Osim palače, Titu se sviđa i njezina sluškinja s kojom vodi ljubav. Liza je vrlo agresivna u krevetu i tuće ga, pa se rastaju. Ona ipak obećaje da će se smiriti, pa su opet zajedno. Na konjskim trkama upoznaje Terezu Stacner. Želi oženiti Lizu, ali ga ona odbija iako je trudna. Tito odlazi na poslovni put i nikad se ne vraća. Sin, Hans Spuner, inžinjer, pogiba na Kozari boreći se kao Nijemac protiv Titovih partizana.
S Terezom, aristokratkinjom, živi u Zagrebu. Mora u vojsku. Šalju ga na ruski front od kuda joj se više ne vraća. Blizanci,
Paul i Gabriela Stacner. Gabriela umire, Paul postaje inžinjer.
Ljušu Sedlovsku, mladu ženu kulaka Mihaela Sedlovskog, sreće u selu Korutovo bježeći iz vojske u Rusiji. Ostaje u selu radeći u štali s konjima gdje ga dolaze gledati i lokalne djevojke . Upoznaje Iru Gligorievu s kojom vodi ljubav u šumi. Ljuša se ljuti jer provodi previše vremena s Irom. Tito želi otići u Ameriku te poziva Ljušu da pođe s njim, no ona se boji svog muža. Sreće se i spava sa mnogo ruskih djevojaka na svim mogućim mjestima. Mihael pronalazi svoju ženu i Tita u zagrljaju. Puca u njega i tuće Ljušu no ona ga moli da prestane jer je trudna. Sin Kiril Sedlovski postaje veterinar.
Ranjen u bolnici, liječi ga - sestra Ira. Negira dijete sa Ljušom, pa se Ira odluči udati za njega. 17.7.1915. vjenčaju se u Svjazensku - Rusija gdje ostaju živjeti. Uskoro upoznaje prelijepu liječnicu
Dariju Andirelovu. Odlaze u njezinu vilu i spavaju zajedno. Kad saznaje za njihovu vezu, Ira rađa prerano i umire. Sin, Serjoža Gligoriev, politički radnik u Brjamsku - Rusija.
Seli k Dariji radeći u njezinoj konjušnici. Za praznike odlaze u vilu njezinih roditelja u Moskvu. Tu sreće studenticu ekonomije
Olju Kutinu. Darija je trudna i želi se udati, a Tito pristaje. Olja im često dolazi u posjetu a zajedno odlaze i na zimovanje. Darija bjesni pa ju Tito napušta i odlazi Olji. Sin, Josip Andirelov, pogiba kao oficir avijacije Crvene armije kod Berlina.
Olja ga se, iz straha, ne usudi primiti, pa odlazi u Sankt Petersburg posjetiti 25 godišnju
Ninu Bazan s kojom je već vodio ljubav za vrijeme zimskog odmora s Oljom. Nina se želi udati za njega, pa se zaruče, no njemu se sviđa i njezina sestra blizanka Svetlana s kojom provodi tri luda dana. Šetajući okolo primjećuje i Nevu. Nina i Svetlana zatrudne, pa nagovara Svetlanu da za svoje dijete optuži svog profesora. Sin Nine, Vladimir Bazan, liječnik u Petersburgu.
Počinje oktobarska revolucija. Hapse ga jer nema osobne dokumente i šalju u Sibir. Na pola puta iskače iz vlaka i bježi među lokalne Kirgize. Pronalazi bogatog stočara Zalida Badahura kojemu se predstavlja kao kupac 1.000 komada ovaca. Ovaj ga prima u svoj dom gdje se zaljubljuje u njegovu kć
er Zuhru. Zuhra Badahur se 18.03.1918. vjenča sa Jozom Brozdunom. Nekoliko mjeseci kasnije, Zuhra saznaje da je trudna ali i da je muž više ne voli... Sin, Kadi Badahur, inžinjer petrokemije u Baku-u.
Tito uzima nešto zlata i odlazi u Omsk. Na pola puta ga hapse te ispituju. Tijekom ispitivanja u prostoriju povremeno ulazi ljupka djevojka Pelagija Belousova zvana Polka. Shvati da su se upoznali godinu dana prije na željezničkom kolodvoru. Ona ga se dobro sjeća jer je tada imala 14 godina. Zavodi ju, a ona ga vadi iz zatvora. Uzima joj nevinost i ona se želi udati za njega. Odluče se vjenčati, ali uskoro se otkrije da Tito švrlja i sa učiteljicom Anom Ivanović. Bez obzira na aferu, Polka se udaje za Tita 19.6.1919. Sin, Žarko Broz, oficir Crvene armije.
Odlazi u Jugoslaviju gdje završava u zatvoru. 1934. izlazi te odlazi u Ogulin gdje se predstavlja kao inžinjer Rudi, predstavnik Austrijske kompanije. Upoznaje mladu studenticu klavira
Vidu Kogej.
Odlaze zajedno u Beč gdje ona studira. U njihov stan neprestano dovodi druge žene predstavljajuči ih kao članice komunističke partije čiji je i on član. Iako trudna, Vida ga odluči ostaviti. Obećaje joj brak no, svađaju se i rastaju. Sin, Dimitrij Kogej, profesor muzike u Beču.
Tito (kodno ime Valter) radi u Moskovskoj Kominterni u kancelariji pokraj
Elze Gerlach (kodno ime Jahač). Kao pravi Boljševist, ona je hladna prema njemu i ignorira ga. Tito ju poziva u daču - vlasništvo kolege iz Kominterne. Spavaju zajedno u sobi i Elza želi voditi ljubav s njim no, on je odbija jer je mrtav pijan. U jutro nadoknađuje propušteno. Želi ju oženiti, no nije siguran da će Kominterna to dopustiti. Dobiju dopuštenje, žene se i dobiju apartman sa radiom. Kad je zatrudnjela, Elza ga prati svuda, no njemu to smeta jer često posjećuje glumicu Vassilitsu Koveshnikovu kojoj nudi brak. Sin, Viktor Gerlach, sudbina nepoznata.
Rješava se Elze i seli Vassilitsi. 1937. odlazi u Pariz gdje sreće
Jeanne Coitier, udovicu sa kćerkom Danielle. Uvjerava ju da joj crnina koju nosi ne stoji dobro. Ona ga uči francuskom jeziku, a on nju francuskom poljupcu... Redovito odlazi u casino ruske emigrantice Matvejeve gdje zarađuje puno novaca a uz put upoznaje i turkinju Mahri. Jeanne zavoli Tita i on seli k njoj, no zbog neslaganja s njezinom kćerkom Danielle, ali i zato što je u jednoj svađi Tito ošamari, oni se rastaju. Sin, Olivier Coitier, ekspert za nuklearnu fiziku u Parizu.
Da bi privukao pažnju bogate aristokratkinje
Zuhre Reuf-Anadolke, proširi glasine Parizom da je ekstremno bogati dioničar rudnika zlata u Jugoslaviji i iznajmi dvorac u predgrađu Pariza. Sreće ju i poziva u svoj dvorac. Ona dolazi, ali i odlazi. S putovanja u Španjolsku, Rusiju i Tursku donosi joj poklone. Počinju zajedno izlaziti i vode ljubav. Ona ga ne shvaća ozbiljno, iako ju je zaprosio, no obećaje da će se udati za njega ako na to pristane njezin otac. Kad je otišla u London na tri dana, Tito nije gubio vrijeme - proveo se s profesoricom medicine iz Peruđe. Anadolkin otac pristaje na brak i oni se žene u Parizu u hotelu Hilton. Medeni mjesec provode u Turskoj. Titu se sviđa što njezin otac Ishar ima harem i razmišlja kako se ubaciti, no Ishar naređuje svojoj straži da pripaze na njega. Kasnije, uz Isharovu dozvolu posjećuje harem i komentira ga sa "Mašala!". Prihvaća se poslovanja u trgovini svoje žene, a investira i u rudnik zlata. Vremenom se vraća u politiku. Odlazi u Hrvatsku gdje ostaje dugo. Po povratku poludi jer si je Zuhra našla novog muškarca, a njezini ga tjelohranitelji izbacuju iz kuće. Sin, Izet Reuf, prodavač u Istambulu.
Austrijanku, kurirku od Pariza do Jugoslavije -
Hertu Haas upoznaje 1937. u Parizu. I ona je članica Komunističke partije. Na putu u Istambul 1940. odluče se vjenčati, pa sele u Zagreb gdje se za okupacije kriju od Njemaca. Tito odlazi u "šumu"organizirati nacionalni ustanak. Pozove i nju u partizane. Ona daje tek rođenog sina u azil te odlazi k njemu. Kako je došla, tako odmah i odlazi jer Tito već ima novu vezu. Sin, Aleksandar Miša Broz, Hrvat, živi u Hrvatskoj.
Davorjanka Paunović - Zdenka, studentica francuskog, 1941. poslana je k njemu kao kurir. Uzima je za sekretaricu. Zaljubljuju se unatoč Komunističkom pravilniku koji takve veze zabranjuje. Na putu u Beogradu, spetlja se sa Ljubimkom Đorđević - Bubom, no to kratko traje. Davorjanka zatrudni pa njihova veza postaje više nego očita. Sastaje se centralni komitet i ukoruje Tita koji obećaje da će je oženiti (što i čini poslije rata). Dijete daju obitelji u Foču na čuvanje. Davorjanka obolijeva od tuberkuloze i 1948. umire. Na pogrebu, Tito kaže: "Bila si moja najveća ljubav." Sin, Slaviša Paunović, živi u Srbiji.
Po smrti Davorjanke, Tito se zatvara u sebe. U razgovoru s dobrim prijateljom Ivanom Krajačićem - Stevom čak izjavljuje da više nikad neče voljeti neku ženu. Ipak, Stevo mu šalje Jovanku. Tito je odbija jer je "previše divlja", pa mu ovaj predloži poznatu opernu pjevačicu Zinku Kunc. Iako u početku neodlučna, Zinka pristaje na vezu uz uvjet da ima potpunu slobodu što se tiče karijere. Tito pristaje uz želju da zajedno žive u Beogradu. Odsele i on je jako sretan i zadovoljan. Problemi počinju zbog njenih čestih gostovanja ali i njegovih putovanja, pa se u nedostatku komunikacije veza hladi i prekida.

Ponovno sreće Jovanku koja je bila vrlo lijepa ali i vrlo disciplinirana, puna energije te najmlađa žena sa činom oficira. Poziva ju na jahanje, film, pa se polako zbližavaju. Dobiva žučni napadaj i poslije operacije odluči ju oženiti što i čini 1959. Jovanka brine za njegov dom, poslugu, hranu, osobnu sigurnost, 40 Titovih rezidencija gdje stalno mijenja namještaj, brine o "Plavom vlaku", brodu "Galeb", te o njegovom izgledu i imiđu u javnosti.
1971. Tito postaje doživotni predsjednik i na vrhuncu je slave i moći. Često putuju zajedno promovirajući pokret nesvrstanih.Zbog svojih sposobnosti, Jovanka ugrožava Titove suradnike koji, da bi ju odstranili, skuju urotu. Optuže je, te zatvore u kućni pritvor. Šokirana, pokušava kontaktirati Tita, no urotnici ju onemogućavaju konstantnim izmišljanjem novih afera. U međuvremenu, Tito sreće drugu veliku opernu pjevačicu - Gertrudu Munitić i oni se tajno sastaju u Beogradu. Sve se doznaje kad jedan od urotnika - Stane Dolanc - priču daje u strane novine koje ju objavljuju.

Za svog predsjednikovanja, Tito je imao i nebrojeno mnogo kraćih afera sa poznatim i nepoznatim ženama koje je najviše volio odvoditi na Brijune.

 

Od poznatijih imena javna je tajna da je jedno vrijeme imao seksualnu vezu sa prelijepom Sofijom Loren kojoj su se Brijuni jako dopadali.

 

Posjetile su ga još i Elisabeth Taylor, Gina Lollobrigida,

 

 

 

Josephine Baker, sestra kraljice Elizabete - princeza Margaret, itd.


Da li je i njih odveo u svoj krevet ili ih je "kresnuo" na plaži za sad još nije poznato no - vremenom sve izađe na vidjelo. Doznam li što novo, odmah ću Vas obavjestiti...